Spiżarnia to świetne miejsce nie tylko na przechowywanie domowych przetworów, ale również może służyć jako pomocne pomieszczenie gospodarcze. Odpowiednie zorganizowane jest zarówno praktyczne, jak również funkcjonalne.

W jaki sposób najlepiej przygotować spiżarnię?

Przede wszystkim bardzo ważna jest podłoga, która powinna być wytrzymała na duże obciążenia, ze względu na to, że w spiżarni najczęściej ustawiamy artykuły piętrowo. Nie zaleca się kłaść podłogi z miękkiego drewna, bądź paneli podłogowych. Najkorzystniej jest zastosować do spiżarni okładzinę w postaci płytki ceramicznej, gresu lub kamienia. Dzięki tego typu produktom, łatwo będzie utrzymać w pomieszczeniu czystość. Spiżarnię nie należy także ogrzewać, w związku z tym na podłogę korzystnie jest ułożyć okładzinę mrozoodporną, szczególnie wtedy gdy pomieszczenie przylega do garażu czy ściany zewnętrznej. Oprócz odpowiedniej okładziny powinniśmy zastosować fugę o podobnych właściwościach oraz elastyczną spoinę, która nie gromadzi zanieczyszczeń. Jest to bardzo ważne zwłaszcza po to by zachować czystość w szczelinach. Aby spiżarnia była jeszcze bardziej higieniczna, należy również zadbać o ściany, na których również można położyć płytki. Dzięki tego typu zabiegom, pomieszczenie będzie idealnie odizolowane od ciepła. Innym rozwiązaniem na ściany spiżarni może być praktyczna farba odporna na uszkodzenia mechaniczne, na przykład farba lateksowa, po której można stosować detergenty.

Oprócz podłogi w spiżarni należy również przygotować odpowiednie drzwi, które nie powinny utrudniać komunikacji, zatem polecane są drzwi harmonijkowe lub przesuwne. Istotne jest również by drzwi były wysoce szczelne, tak by w całym pomieszczeniu utrzymywać niską temperaturę. Bardzo dobrą szczelność gwarantują uszczelki gumowe, które należy zamontować w koło drzwi. Koniecznie trzeba pamiętać o prawidłowej wentylacji, a więc jeśli pomieszczenie posiada okno, to warto pozostawiać je rozszczelnione lub zamontować w oknie nawiewnik. Organizując spiżarnię warto przeznaczyć do tego pomieszczenie od strony północnej, dzięki temu przez okno nie będą przenikały promienie słoneczne i dodatkowo nagrzewały pomieszczenie. Jeżeli jednak nie będziemy posiadać takiej możliwości, wówczas na okno należy zamontować szczelną roletę. Najczęściej jednak spiżarnia jest pomieszczeniem bez okien, dlatego warto uzupełnić wentylację o wentylator mechaniczny, zapewniający prawidłową cyrkulację powietrza.