Szparagi to wyjątkowo smaczne warzywa, które są polecane szczególnie dlatego, iż są one bardzo lekkostrawne. Trzeba jednak pamiętać, że szparagi to warzywa sezonowe, które królują na naszych stołach jedynie przez kilka tygodni, na przełomie maja i czerwca. W sprzedaży występują dwa rodzaje szparagów: białe i zielone. Białe szparagi rosną w zasadzie delikatnie pod powierzchnią ziemi, zaś zielone nad ziemią. Czy istnieje możliwość uprawy szparagów w przydomowym ogródku? Jest to bardzo wątpliwa kwestia, gdyż szparagi wymagają specjalnych warunków do swej uprawy.

Przygotowując się do uprawy szparagów, należy wiedzieć, iż są to rośliny światłolubne. Najlepiej rosną od strony południowej, gdyż właśnie to wiosną, wówczas jest najwięcej światła. Szparagi są bardzo podatne na zmiany temperatury. Jeżeli jest ona zbyt wysoka, wówczas ich główki bardzo szybko się rozluźniają. Natomiast gdy na dworze jest zbyt zimno, wtedy warzywa rosną zbyt wolno i robią się twarde, włókniste oraz gorzkie. Szparagi są wrażliwe także, na silne porywiste wiatry, od których należy rośliny osłaniać, tak by ich długie pędy nie połamać. Są to również rośliny, które lubią wilgotność, w związku z tym z powodzeniem rosną w pobliżu stawów i jezior. Jednakże zbyt wysoka wilgotność, także może zaszkodzić, wówczas na pędach szparagów pojawiają się rozmaite choroby. Szparagi należy sadzić w glebie o odczynie zasadowym, w ziemi rozpulchnionej, tak by wypustki mogły z łatwością się przez nią przebić. Zarówno odmianie białej, jak i zielonej nie służy gleba gliniasta ani kamienista.

Przy uprawie szparagów, szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na groźne szkodniki, które bardzo mocno mogą zaszkodzić rośliną. Najbardziej zagrażająca jest mucha szparagowa, ale również wiele niekorzyści może wprowadzić mszyca burakowa. Z kolei, przypatrując się chorobą, to szparagi najczęściej podatne są na zgniliznę korzeni oraz podstawy pędów, pleśń, a także rdzę szparagową. Ażeby uniknąć powyższych zagrożeń, najlepiej regularnie warzywa odchwaszczać, spulchniać ziemię oraz często usypywać i rozorywać wały plantacji.